Monday, 9 March 2009

AIR TANGAN IBU

Minggu lepas kami meraikan sebuah keluarga, rakan karib ummi yang terpaksa mengambil cuti tanpa gaji selama 3 tahun kerana mengikut suami yang bertugas sebagai salah seorang Pegawai Eksekutif Petronas Carigali ke Vietnam. Perkenalan kami bermula kerana anak sulungnya Arrysa Farhana bt Alfie merupakan best friend kepada Auji. En Alfie juga merupakan bekas boss kepada adik perempuan ummi, Sharifah Anisah yang pernah bertugas di Petronas Carigali suatu ketika dulu.

Pada mulanya ummi bercadang membawa mereka makan di Restoran Bangkok di Kerteh ni. Malangnya hampir satu hari menghubungi restoran tersebut tiada jawapan diterima. Akhirnya ummi membuat keputusan menjemput mereka makan tengahari di rumah. Mari kita tengok apa yang Chef Ummi masak.



TOM YAM PUTIH
(RM 20.00 VS RM40.00)



SAMBAL UDANG
(RM20.00 VS RM45.00)

TELUR DADAR
(RM 3.00 VS RM 6.00)

SWEET AND SOUR IKAN BAWAL
(RM25.00 VS RM 40.00)


IKAN CENCARU BAKAR
(RM7.00 VS RM 12)

ULAM-ULAMAN
SOS SWEET AND SOUR
SAMBAL BELACAN



PENCUCI MULUT DAN MINUMAN

TEMBIKAI
PISANG
KEROPOK GORENG
CARAMEL PUDING
ORANGE JUICE
COFFEE

Anak-anak ummi cakap, ummi pandai masak. Betul ke???? Inilah menu yang ummi sediakan.
Harga tu sebenarnya harga yang ummi bandingkan dengan harga kat Restoran Bangkok Kerteh. Berapa banyak untung da..... Seronok sangat tengok tetamu makan dengan berselera.

Petang tu pulak ummi dok upgrade bilik anak-anak ikut citarasa masing-masing. Auji and Marsya request purple colour. Ameer request merah putih. Bilik anak dara memang dah pinky. Dalam dok kemas bilik anak dara, ummi jumpa something suprise. Apa tu ye...

Sebuah buku 'recipe' berwarna pink. Rupanya ada juga anak ummi yang mewarisi sikap ummi ketika remaja dulu. Cuma resipi dalam buku ni tak penuh. Tak tahu sape punye. Wahai anak-anak tolong mengaku buku sape ni???? Antara resipi yang ada kat dalam tu....

RESIPI 1 - CUPCAKE

300gm butter
200gm gula halus
200gm tepung gandum
11/2 tsp baking powder
2 sudu bsr susu pekat
2 sudu bsr cornflour
1 tsp esen vanilla
9 biji telur

Cara-cara membuat
1. Pukul butter dan gula hingga kembang. Masukkan esen vanilla.
2. Masukkkan kuni9ng telur sebiji demi sebiji. (Pukul putih telur hingga kembang)
3. Masukkan cornflour dan susu pekat. Kacau hingga sebati
4. Secara folding, masukkan gandum dan putih telur dan minyak berselang seli hingga habis.
5. Bakar 10 minit dengan suhu 200 drj celcius.

RESIPI 2 - PUDING BERKUAH
(untuk puding)

1 bungkus agar-agar
6 gelas air
7 biji telur putih
3 sudu besar gula
2 sudu teh esen vanilla
pewarna

(untuk kuah)

3 sudu tepung kastad
1/2 tin susu cair
1/2 gelas gula
* tidak ada cara-cara membuat. Rekalah sendiri.

RESIPI PILIHAN 3 -CHOCOLATE CAKE

Bahagian A
13/4 tepung
3/4 cocoa
secubit garam
11/2 sudu teh baking powder
12/2 sudu teh bicarbonate soda

Bahagian B
1 cawan susu pekat
2 cawan gula pasir

2 biji telur 1 cawan air panas.

Pukul telur dan B dan A dan air panas. Masuk acuan dan bakar.

Topping
1 cawan cocoa
1 tin susu cair
1 tin
susu pekat
1 tespoon corn flour
50 gm butter

*Cara membuat tak ditulis. Ilmu tak habis.

Akhirnya, ummi pilih resepi yang ketiga. Dan inilah hasilnya. Best giler... Baik mengaku cepat, sape punya buku ini nanti dapat hadiah..

Nilai - orang perempuan mesti pandai masak, baru boleh tawan hati suami dan mak mertua. Tapi hati-hati jangan terlebih masak, nanti suami jadi gedempol... Majalah lama - gunting dulu resipi yang ada dan simpan sebagai koleksi. Mana tahu tetiba jam suatu hari nanti, boleh refer 'BUKU RESIPI CIPTAAN SAYA'. Selamat mencuba..


18 comments:

hkmhzhr~ said...
This comment has been removed by the author.
hkmhzhr~ said...

OMG!
THAT'S MINE!! (x
buktinya,tgk tulisan ye..huhu..
fullamak.. terer ar umi jumpe.tuan punya buku tu pun dah x igt langsung psl buku tuh.mujur x jumpe surat chenta.in fact, mmg x pnh ade surat chenta pon dlm blik tu.nk jmp cane.haha! :D tambahan sikit : credit to Farah Farid for the cupcakes recipe.

*sedap gile kot tgk all d dishes.mmg tahap kecur liur la teringat masakan ibu.huhu.psl mewarisi tu, huu.takde org nmpk pun lagi nie.bile la nie haa..

hkmhzhr~ said...

haa lagi satu, umi kate sape ngaku, dpt hadiah kan?haa..
mcm umi ckp kat bro KUEHBAKAR,
"terlajak perahu boleh diundur, terlajak janji kena tunailah"

so sy akan claim nnti. :D

PenMerah said...

cuti sekolah ni kami nak balik kg happy island. Agak2 kalau singgah boleh dapat menu yg sama tak?

Ayasu Kuro-Obi said...

Tuan punya buku tu pernah cuba sendiri tak? Takkan tulis je. Cuba praktikkan n hantar ke Kemaman Do-Jang saya nak tempah ada majlis sembahyang hajat n baca yaasin sana next 2 weeks during adult night class.

Cahaya Mata Kemuliaan Agama said...

uiisssh....berkecur air liurku..
huhu terliurnyer. ummi, nok gok!! dapat rase msakan ummi sokmo time raye je. jd xdop menu lain selain nasi minyak, rendang, kuah kacang... hehehe... dakpelah, nanti nok gi time tengah hari lah. dpt rase lauk tengahri.

hahaha tarak malu punya orang...

p/s: x sangka guh tu buku resipi kak cik ;p

SHARIFAH ASIAH said...

kcik - memang dah berdoa pun ari tu masa kemas.Baiknya anak-anak umi, sekeping surat chenta pun ummi tak jumpa. Tahniah 4 along and acik kerana menghabiskan usia persekolahan tanpa ada gangguan cinta monyet.nak adioh jugak ke?? ummi tak cakap pun adiah dan nilaiannya. Nt ah balik ummi bagi gula-gula asam jawa seringgit. banyak tu - 20 biji..

Pen Merah - no blem, bisa aje. Tapi kalau datang kali pertama kena ada pengerasnya. Buah anggur hitam tanpa biji sebakul dihias indah.. haha..

Sir - jangan dicabar kak cik. Kak cik pernah mewakili daerah kemaman ke pertandingan memasak peringkat negeri. Roti jala and kuah kari dan manis. sape sape rasa roti jala kak cik, confirm jadi meminang.. hahaha... se agi kak cik masak jemput jemput pisang - hitam dan comel-comel jadinya... nak test ke...

kak ain - mana boleh lawan restoran kak ma. mee hoon goreng pun sedap. nt umi masak special untuk kak ain...

SpEkmATaKu said...

wah ummi sy tgh lapar ni huhu...
buat org droolin jek...

klu sy pegi kena bwk pengeras jgk ke??sbb dh msk kali ke 3 dh nie
hihi (^_^) nnt nk blajo msk ngn ummi bleh???

SHARIFAH ASIAH said...

mirah - 4 mirah ummi masak dalam kawah nanti.. hahaha..

Cahaya Mata Kemuliaan Agama said...

orait ummi..nanti sy tuntut..mcm ayat ummi aritu ''nahas kau kakcik'' hahaha edit skit bg baik skit sebab cakap dgn ummi "nahas ya ummi" ;p

kueh bakar said...

sodapnyee......

ni nak balik kg nie...

helena's said...

cik hel suke cupcake!yummy!

SpEkmATaKu said...

beres..y dlm kawah tula y saya suke
tue n xsabo2 nk makan hehe..hopefully
sy kn free n available time tu huhu~~
doakn doakn kelapangan sy ummi..teringin sgt2 nk pegi..hihi

ima said...

salam kenal,
amboi...bukan cikgu sebarang cikgu ni...cikgu betul2 pandai masak...
wah...terliurnya kita dari jauh,memang menjilat jarilah tu...

valsa nine said...

indah blom pernah ke rumah umi. hurm.. ntah, tak pernah sampai. huhu

umi mmg hebat ar, masak gtu skali utk tetamu.. sama cam mak indah..
kata mak, "tetamu tu rezeki"..

haa.. kalo indah datang, umi masak enak2 ye.. hopefully nk g before the "majlis".. huhu.. sbb mase tu masih borak nakal bersama kaklong.. huhu

dan satu lagi, indah pun rs mak indah xkan jumpa surat chenta sbb indah kan skola pompuan sumee... heheeee

p/s: blh dikategorikan sbg budak baik tak?? heeee..

SHARIFAH ASIAH said...

indah - mailah ke teratak umi sekali ikut alyaa. Hari hari umi masak request indah... Yalah memang anak yang baik kalau berjya selamatkan diri drp. penangan cinta beruk.. Cinta untuk kawin tak pe.. mak ayah dah campur tangan. Cinta lepas kawin lagi best..

hkmhzhr~ said...

umi tertinggal. mase kat peringkat negeri sy masak Mee Lakna la umi.pastu mase kat PKG, apam. cikgu Saidin hari2 rase.hehe.oo, bercinta utk kawin xpe ye umi?
OH MAMA, SAYA MAU KAWIN. boleh?
haha.. :D

ima said...

salam cikgu,
sebagai tanda perkenalan kita,saya nak bagi cikgu award dan tag nya sekali...jom datang umah ambil award dan tag...sudilah ye.