Wednesday, 25 February 2009

I LOVE u

HIGH USAGE OF PLASTICS
DO YOU AGREE THAT PLASTICS ARE USEFUL?
Why is that so? Most of Malaysians will question this but perhaps it is true that plastics are useful. Only if we know how to use plastic wisely.

Recycling Plastics
. Plastics from market can be used again for throwing rubbish.
. Maximize the plastics usage
. Usage of the degradable plastics - can be treated
. Plastics can be recycle and made buisness too!

Minggu ni sekolah tempat aku mengajar mengadakan 'Recycling Competition', dengan kerjasama Ethylene-Polyethylene(M) Sdn. Bhd. Sudah 5 hari kami mengadakan pertandingan ni. SK Kampung Baru Kerteh berjaya mengumpul 2092 kg barang-barang kita semula (hanya dalam kawasan sekolah). memang magic, aku pun tak tahu dan tak sangka sebanyak tu. Hari ni kemuncaknya. Aku hadir mewakili guru besar dalam Majlis penyampaian hadiah dan kemuncak kempen ni. Keputusannya :

Tempat pertama - Tahun 6 Prihatin. (RM 200.00) Mereka ni datang jumpa dan bodek aku. Aku bagi mereka satu bilik stor kertas dan buku-buku kerja lama ilmu hisab dan sains ketika zaman pengantar bahasa melayu dulu. Now tak boleh pakai dah.

Tempat kedua - Tahun 6 Amanah (RM 150.00) Ini memang usaha mereka. Tetapi rupa-rupanya mereka terjumpa 3 kotak buku-buku perpustakaan yang rosak dan akan dibaik pulih dalam slot kursus kepimpinan pengawas pusat sumber sekolah hari ini. Hari ni baru dapat cerita, guru media mengadu buku-buku yang rosak tu hilang. Recyling punya pasal.

Tempat ketiga - Tahun 3 Amanah (RM100.00) Aku dengar cerita cikgu kelas dia angkut dari rumah. Kertas tak banyak. Tapi dia cerdik. Dia bawak besi-besi dari rumahnya. Cinonek je, tapi cukup berat. Kerja pun tak penat.

Di atas usaha kami tu, sekolah kami dihadiahkan 2 set tong sampah kitar semua. Kembang aku hari ini, dijemput untuk terima tong tu dan buat gimik buang sampah. Glamour tau. Ada NST, Berita Harian and Sinar Harian. Aku di interview gila-gila oleh wartawan. Penat sangat. Tapi aku dah selalu kena, interview lebih-lebih, time keluar dalam news adalah berita seukuran gambar paspot. Menipu...

Lepas tu aku diberi rasuah sebagai kenang-kenangan. Biasalah hati kecil menolak, tapi majlis orang terpaksalah gimik juga. Boleh tahan juga rasuah kenang-kenangan tu. Lepas tu kami bergambar ramai-ramai and lunch round table. Kalau tak kerjasama syarikat oil ini mana kami mampu nak semua ni grand2. Inilah satu-satunya kelebihan mereka, suka buat program amal. Nak cover income tax kut..

* Sampah yang dibuang bernilai Rm 1 juta, tetapi apabila dikitar semula akan jadi RM 3 juta. Untung RM 2 juta. Mana pergi duit tu ye. Tu kata salah seorang pegawai MPK dalam Environmental Talknya..
* Gimiknya, dia gumpal kertas tisu dan dia buang, pas tu Rm 50 and then dia buang. Dia kata, sure manusia yang tidak ada kesedaran akan ambil not tu and then ignore kertas tisu. Tapi sebenarnya kertas tisu tu pun dapat menghasilkan duit. (lambat sikitlah and dapat kat orang lain)

I LOVE ALL THIS PROGRAMME....

11 comments:

musafirah_amani said...

umi, mende maksud rasuah kenang-kenangan??cam pelik bunyinyer..huhu

Cahaya Mata Kemuliaan Agama said...

ye wi adioh mende ke ummi as rasuah kenang2an tu?

btw, klako la perangai budok2 nge cikgu..sapa gitu skali sbb nok menang. hehe..

kueh bakar said...

ha ah la..cakap cikgu..rasuah apa tu..

Kniedaz said...

eiii...bagus tol program macam ni..lebih2 lagi untuk student2...sekarang ni kesedaran tentang sampah ni kurang dalam masyarakat...kadang2 malu plak bila kita cakap kat anak2 jangan buang sampah merata2 tapi dia tengok orang dewasa plak yang buang..camna cerota tu?

SHARIFAH ASIAH said...

muam, ain, kb - rasuah yang diterima tu adalah cenderahati kepada pengurusan sekolah. plak je, tapi cantik.Ummi gi kursus anti rasuah, semua cenderahati yang diberi kepada kita untuk satu satu program juga dianggap sebagai rasuah biar pun secara terbuka. Tapi rasuah kecil. Umi kurang suka sikit cenderahati ni. Tapi hari ini cenderahati tu dah masuk dalam lemari kat sekolah..

Cahaya Mata Kemuliaan Agama said...

ooo...gitu...luas skor rasuah ni yep. ada rasuah kecik, rasuah besar n pelbagai bentuk n keadaan..baru ku tahu.

hkmhzhr~ said...

hehe. kcik pun br taw k.in.
takpe, sok2 da ade org dlm rumah tu yg boley bg panduan bab2 cani.
huhu. :D

GigiPalsu said...

Tahniah,bagus usaha tu...
Mendidik generasi muda menghargai alam sekitar...
Sakit hati bila tengok orang buang sampah dari dalam kereta ke luar...

PenMerah said...

Salam perkenalan.memang bagus program ni utk didik pelajr2.Didikan yg paling baik adalah dari rumah.Teringat dulu sorang sahabat pernah berkata untuk menjadi seorg muslimah yg baik,jangan buang sampah merata2.Stat dari ari tu saye x pernah buang sampah merata2 krn rase berdosa.

SHARIFAH ASIAH said...

welcome gigi palsu and pen merah. Tambah koleksi cikgu cikgi. TQ for visiting.

SHARIFAH ASIAH said...

welcome gigi palsu and pen merah. Tambah koleksi cikgu cikgi. TQ for visiting.