Friday, 19 December 2008

Cuti-cuti Malaysia

Sejahtera semua.
Hari ni Jumaat, 19 Disember 2008, pukul 8.45 pagi. Cuaca hari ni cerah. Cadang nak ke pasar tani, tapi tak ada teman, jadi tunggu je lah sape yang ready dulu nanti ummi ajaklah buat teman ke pasar tani.. Kalau kak cik ada kan best. Miss U Kak Cik. Sementara tu baik kita cite-cite dulu.

Sedar tak sedar dan hampir 5 minggu cuti akhir tahun berlalu. Tinggal lebih kurang 2 minggu lagi nak mula bertugas semula di tahun 2009. Apa yang ummi buat ye sepanjang cuti ni.

Minggu 1 - Masih hadir ke pejabat setiap hari, selesaikan kerja-kerja akhir tahun. Totally
penat mengemas rumah yang baru selesai renovation. Petang sampai ke malam.
Tapi sempat lagi hadir kenduri kawin, sedara mara, anak murid and staff.
Minggu 2 - Masih tetap ke pejabat, mengurus tugasan persediaan 2009. Petang sambung kerja
Mengemas rumah here and there.
Minggu 3 - Membeli belah dan membuat persiapan majlis kesyukuran istimewa anak dan
persiapan menyambut Hari Raya Korban.
Minggu 4 - Ha minggu nilah yang nak cerita panjang. We gonna miss u Kak Cik. Kak Cik nak
regist kat UIAM Gombak. But sambil menyelam minum air. Cuti ni kami tak rehat lagi. We all pergi bercuti kat Port Dickson. Kami menginap kat Palm Spring Golf & Marina Resort. Kebetulan Ummi dapat kupon penginapan percuma 2 malam 3 hari. Nak cite sikit pasal resort tu. Kami tiba sana malam, lebih pukul 8.30 malam, depan kat reception tu memang cantik, tapi nak ke bilik tu, kami kena check kat pondok guard dulu. Kebetulan ada pasukan recruit Imigresen dalam 500 orang dok berkampung di situ buat latihan. Jadi riuh rendahlah mereka
berkawad sampai tengah malam. Lepas mereka kiri kanan kiri, barulah kami dibenarkan berlalu. Lepas tu naik jambatan tinggi dan melintasi 4 bangunan barulah tiba di bilik. Kak Cik dah mula panik. 'Hotel mede gini, takutnya..' Umi tenang je tapi bimbang juga, jauh sangat masuk ke dalam. 'Relax ar. Biasalah kalau kita sampai tempat orang malam-malam, kita tak nampak lagi keistimewaannya.' Umi bagi semangat kat anak-anak. Kami menginap kat BLOK O bilik 2202 dan 2205. Kata reception, bilik tu kat hujung tepi sungai.. Not bad bilik tu. Besar dan ok je.. Facilities pun ok..

Inilah resort tu. Kolah yang kat depan tu ada hot air pancut .

Besok pagi, biasalah umi yang paling awal bangun. Lepas solat subuh, ummi keluar dari bilik hirup udara pagi. Umi pasti mesti ada padang luas yang cantik tempat orang kaya main golf. Tiba-tiba nampak sungai. Ummi asyik memerhati sungai yang unik tu, air keruh dan berlumpur, WARNING untuk sebarang aktiviti air. Besar juga sungai tu. Suddenly umi nampak Something bergerak pantas dalam air. Kocakan air tu cantik sangat.. Ummi berlari ke bilik, 'Abah, acu mai tengok mede ni..' Abah buat tak layan je. Umi perhati lagi. Rupa-rupanya seekor BUAYA berenang dengan happynya hilir mudik dalam sungai tu... Ya Allah resort macam ni pun ada buaya ke.. Ummi ke bilik dan bagitau abah yang umi nampak buaya. Dia gelak, katanya mane ada, biawak je tu. Tapi abah layan juga, dia jengok sungai tu, tapi buaya tu dah hilang. Ummi tetap juga kata, umi nampak buaya... Tk pelah orang tak caya..


Lepas tu ummi ke depan pula, nampak lagi budak-budak imigresen tu dok berkawad. Kesian tengok muka rekruit-rekruit tu. Macam stress je.. Sabarlah ye, awak semua sebenarnya dah membuat pilihan bijak, memilih satu profesion yang pasti confirm dapat kerja dan gaji suatu hati nanti.. Lepas posting, terus boleh kahwin..he he . Yang hairannya tak da pun padang golf kat depan. Oh yes, mesti anak-anak suka, ada track go-cart. Ada satu family besar dok berlumba kat track tu. Family day kut. Umi ke bilik dan kejut anak-anak semua. 'Bangun, bangun, mai kita gi main go-cart.' Setengah jam kemudian kami berada di track tu. Rupa-rupanya mereka tak minat pun, cuma jadi penonton sahaja. Sejam lepas tu kami balik ke bilik. Sebelum tu jenguk sungai tu lagi. Kali ini umi berjaya yakinkan mereka. Abah, Kak Cik dan Auji sah tengok BUAYA tu berenang kat sungai PALM SPRING and MARINA RESORT PD tu.. Tak caya, mailah pi sana tengok sendiri.. Tak sempat nak ambil gambar buaya cute tu..

Semua lapar. Pukul 2.30 ptg baru nak lunch. Makan nasi satu family 8 orang baru RM30.00. Murah arr nak compare oil town.

Inilah kereta kuda terbang bergolek Yang Kak Ain buat rosak tu. Ha..ha..

Ini bukan sebarang bangsal. Sapa nak duduk kena bayar RM 15.00 tau..

Marsya dok main mainan pantai-pantai yang baru dibeli.
Lepas jamak zohor dan asar kami ke pantai PD. Lunch and jalan-jalan all around. Umi bagi chance kat anak-anak nak main apa. Marsya pilih nak beli kuda terbang bergolek (malangnya Kak Ain dah patahkan sikit. nasib dia tak sedar. Kain Ain kena bayar ganti rugi RM5.haha..) dan mainan nak main pasir pantai. Budak kecik ni memang takut ombak. Abah nak main kayak dengan auji, jadi dua-dua kena beli seluar basahan. Kak Cik nak main jet ski. Auji juga sama and + mandi laut.
Like father like daughter.. Macam hulubalang memerintah pantai di zaman kesultanan melayu melaka.
Auji dan Abah berkayak. RM20.00 for half an hour. Auji suka curi tulang. Abah yang teruk berkayuh. Apa da..
Excited gila. Ist experience. Body guard bawa ke tengah laut dan keliling pulau. Sorry post Kak Chik tak dapat nak siar. Tunggulah..

Menung jauh nampak Kak Long. Tak lari gunung dikejar. Yang baju hitam tulah pencuri pemandangan PD.
Aiskerim Rohani. Kat Kerteh tak ada sekerim ni. Harganya seinggit. Ramai abang sekerim kat PD ni. Tapi harga tak sama antara abang-abang sekerim tu. Nasib-nasiblah..

Umi, Kak Long and Ameer tak nak apa-apa just dreaming aje kat tepi pantai sambil makan goreng pisang dan sotong bakar.
Kak Cik mintak souvenir ni. Sekuntum bunga matahari warna pink. RM7.50
Lepas tu kami belilah souvenir sorang satu. Ummi je tak dapat apa-apa. Biasalah, berkorban apa saja demi family.. Lepas maghrib kami pergi dinner kat Food Court. Makan Sate Kajang Hj Samuri. Best sangat.

Masa kami makan sate ni kan, Marsya cakap non stop. Macam-macam ada. Bila kami dah habis makan dan nak balik Marsya mintak sate. Dia kata kalau Umi tak beli sate satu dia nak gi mintak kat uncle meja sebelah. Memang dia gi pun. Orang tu terpinga-pinga. Last-last terpaksalah beli 5 cucuk untuk dia. Tak kanlah nak beli 1 cucuk. Tak logiklah..
Lepas tu ke funfair, marsyalah yang over kat sini. Kami semua just layan dia je.. Last balik ke resort kul 10.30 malam and tidur.



Kak cik dan Auji tumpang tuah Marsya..

Today Selasa, 16 Disember 2008, kul 9.00 - 12.00 tengahari Kak Cik regist kat UIAM Gombak.Thanks for Kak Ain, Tengku and Abang Long for giving a hand. All the best to Kak Cik.
Pukul 2.30 petang kami bertolak balik ke Kerteh. Lunch, Solat jamak zohor dan asar kat Genting Sempah . Arrived Kerteh at 7.30 pm.


Senyum puas Cikgu lama untuk familynya....


Telatah Marsya on the way back..


Tak penat pun but sangat enjoy. Planning for family daylah kat PD suatu hari nanti...


Cerita cuti... to be continued..


P/S : Abah menang hari ini dan berjaya menjadi teman umi ke Pasar Tani. Tadi stop kejap..
Beli udang kecik-kecik nak buat cucur udang petang ini.

6 comments:

Cahaya Mata Kemuliaan Agama said...

panjang kisah ummi sekeluarga kali ni. tapi best baca!

banyak pula ulangan "Kak Ain buat rosakkan mainan Marsya."

adush...nampaknya Kak Ain kena ganti balik ni. tapi kena pergi PD lah cari mainan tu?? huhu. takpe, kita beli mainan lainlah Marsya... :)

mujur Marsya tak perasan. kalau dia perasan, nak je kata Abg Long dia buat patah. sure dia tak jadi nak amuk. ;)

p/s: orang tua jangan sibuk nak main mainan kanak2..itulah akibatnya..patah. hehe

SHARIFAH ASIAH said...

k ain regist bila? mainan tu tak tau dok mana doh. now marsya dok main nasak-masak ikan yu plak. Jaga Kcik eh kat sana..

Cahaya Mata Kemuliaan Agama said...

kak in dah regist semalam. today dh stat kelas..
inshaAllah kak in jaga dari jauh...huhu..sebab mahallah kak in dekat main entrance.. kira kena 'meredah bumi uia' lah kalu nak gi kat kcik...
sekadar sms2 dulu buat masa ni :)
ummi jgn risau..kak cik boleh!

kueh bakar said...

pd moden cikgu..
tapi pantai x lawa...air hitam...trg pantai kurang moden/facilities tapi pantai tip top...air bersih...

Jie said...

Ish, macammana kat resort pun ada buaya..bahayanya.. anyway, post yang best. Next time kalau gi PD takboh duduk kat hotel tu. takut.

SpEkmATaKu said...

haha kak ain kantoi..
klau marsya terbaca entry ni
abes la kak ain hehe

gelak beso time bace marsya
g meja sebelah mintak satey tue hehe
marsya..marsya..hehe